20. toukokuuta 2012

Herkkuja, herkkuja

Voisin leipoa vaikka joka päivä, jos kaikki herkut eivät aina päätysi omaan suuhuni. Reilun viikon aikana uunissani ovat paistuneet kaneliset suklaapalat, sitruuna-marenkipiiras sekä raparperipiirakka. Sitruuna-marenkipiirakan ohjeen leikkasin talteen reseptikirjaani hesarista ja se oli aivan uusi tuttavuus. Olen aiemmin pyrkinyt välttämään liian monivaiheisia leivonnaisia, mutta tämä piiras oli helppo tehdä, vaikka täyte hieman paloikin pohjaan. Onneksi maku oli parempi kuin aiheutunut palaneen käry. Seuraavalla kerralla muistan varmasti sekoittaa täytettä koko ajan. Tästä rohkaistuneena uskallan jatkossa kokeilla monimutkaisempiakin reseptejä, jos lopputulos on yhtä herkullinen. Tässä reseptissä makea ja kirpeä yhdistyivät mitä suloisimmalla tavalla.

Leipoessani otan yleensä ohjeen esiin ja muunnan sitä sitten oman mieleni ja kaappien sisällön mukaan. Tuttuihin resepteihin saa uutta potkua mausteita vaihtelemalla. Suklaapalat saa uusia sävyjä lisäämällä taikinaan esimerkiksi chiliä tai kanelia, kuorrutteeseen saa uutta tuntumaa lisäämällä pähkinärouhetta joko valmiiden palojen päälle tai kuorrutteeseen sekoittamalla.

Raparperipiirakka oli kevään ensimmäinen. Niitä tulee juhannukseen mennessä leivottua yleensä useampia ja joka kerta vähän erilaisia. Ensimmäisestä piti tulla perinteinen, jossa raparperipalat vain levitellään helpon pohjan päälle. Viime hetkellä päädyinkin sekoittamaan palat sitruunatuorejuuston ja rahkan sekaan ja ripottelin vielä mantelia päälle. Lopputulos oli ihan hyvä, mutta perinteisempi kuin kuvittelin. Sitruunatuorejuusto olisi kaivannut lisäpotkua sitruunankuoresta ja -mehusta, tällöin lopputuloskin olisi varmasti ollut raikkaampi. Täytteeseen voisi lisätä myös yhden tai kaksi munankeltuaista ja vatkata keltuaisista marenkiä päälle, mutta nyt ei huvittanut tehdä toista marenkipiirasta heti perään.

Pohja oli helppo:
100g margariinia
2 munaa
1,5dl sokeria
3dl vehnäjauhoja
1tl leivinjauhetta
1tl vaniljasokeria
1dl maitoa

Kaikki aineet vain sekoitetaan keskenään.

Täyte:
paljon raparperia
sokeria raparperien happamuuden mukaan
1prk sitruunatuorejuustoa
1prk maustamatonta rahkaa

Päälle mantelilastuja
Paista 200 asteisessa uunissa 25 minuuttia. 


Ehkä hieman epätasapainoinen ja kummallinen postaus, mutta mitä sitten. Kesä, ihana tekosyy herkutteluun!

2 kommenttia:

  1. Oi oi, pakko tehdä tuota marenkipiirasta Tytyn synttäreille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On kyllä huippuhyvää, suosittelen! Pitää vaan muistaa herkeämättä vispata täytettä, tosi yllättäen palaa pohjaan.

      Poista

Kiitos kommentistasi!