4. lokakuuta 2012

Suppilovahveropiirakka ja omena-rahkatorttu

Sain käsiini viikonloppuna noin litran verran suppilovahveroita. Viikonloppuna pääsin valmiiseen pöytään äitini mökillä ja tarjolla oli kahteen kertaan suppilovahverokeittoa, joten itse päädyin tekemään sienistä piirakan.

Pohjan ohje on Soili Soisalon Kevytkeittiön leivontakirjasta, mutta täytteen valmistin oman pään mukaan.

Suppilovahveropiirakka

Pohja:
50g margariinia
1dl ruisjauhoja
1 1/2 dl vehnäjauhoja
1 1/2 tl leivinjauhetta
1dl maitorahkaa

Täyte:
n. 1l perattuja suppilovahveroita
1 sipuli
 2dl ruokakermaa
persiljaa
2 tomaattia
200g juustoraastetta

  1. Nypi jauhot, leivinjauhe ja rasva murumaiseksi, lisää vettä niin että taikinasta tulee tasainen. (Tässäkään ohjeessa ei maitorahkaa lisätä missään vaiheessa, mutta tässä kohtaa sen itse lisäsin).
  2. Paista suppilovahverot pannulla, jotta ylimääräinen neste haihtuu pois.
  3. Kuori ja pilko sipuli ja kuullota öljyssä pannulla suppilovahveroiden kanssa.
  4. Lisää pannulle kerma ja persilja.
  5. Painele taikina piirakkavuokaan.
  6. Kaada pohjalle sieniseos ja lado pilkotut tomaatit päälle. Kaada pinnalle juustoraaste.
  7. Paista 200 asteessa 40-45 minuuttia.

Täyte



Valmiina uuniin

Juustokuorrutettu piiras on valmis

Piirakasta tuli maukas ja mehevä eikä ollenkaan kuiva. Juustokuorrutteen ansiosta tätä ei voi kovin kevyeksi sanoa, mutta kuten Soisalo kirjassaan kertoo, suppilovahverot ovat hyvä D-vitamiinin lähde ja 100g:ssa onkin 5 yksikköä vitamiinia. Kuten tunnettua, D-vitamiini ja kalsium kulkevat käsi kädessä ja kas, runsas juustokuorrute on oikeutettu lisä muuten terveelliselle piirakalle.


Samoilla tulilla leivoin myös omena-rahkatortun samaisesta keittokirjasta. Tällä kertaa tulin noudattaneeksi ohjetta pilkulleen.

Omena-rahkatorttu 
(8 palaa, 220 kcal/pala)

Pohja:
100g rasiamargariinia (ups, käytinkin leivontamargariinia!)
3/4 dl sokeria
1 kananmuna
1 tl leivinjauhetta
1 1/2 dl vehnäjauhoja
1 dl ruis- tai grahamjauhoja (käytin ruista)

Täyte:
3 omenaa
1/2 dl sokeria
1 kananmuna
1 1/2 dl maitorahkaa
1 dl maitoa
1 tl vaniljasokeria

  1. Vaahdota rasva ja sokeri, lisää muna ja jauhot, joihin on sekoitettu leivinjauhe.
  2. Levitä taikina piirasvuoan pohjalle ja reunoille ja lisää viipaloidut omenat päälle.
  3. Sekoita rahka, maito, sokeri, muna ja vaniljasokeri ja kaada omenviipaleiden päälle.
  4. Paista torttua 200 asteessa noin puoli tuntia. Anna hiukan jäähtyä ennen tarjoilua.
 



Helppo ohje, ei tästä sen kummempia ole sanottavana. Ruisjauho sopii pohjaan hyvin ja antaa hieman ytyä koko tortulle. Itse leivoin sen kylläkin irtopohjaiseen kakkuvuokaan, ainoa piirakkavuoka kun oli jo käytössä sienipiirakan vuokana.

Käyttämäni omenat olivat hiukan liian raakoja ja sen kyllä huomasi. Piirakkaa oli vaikea leikata, kun omppulohkot olivat kovia. Luulin lohkojen kypsyvän uunissa, mutta eivät ne tarpeeksi pehmenneet. Ongelma olisi ollut korjattavissa helposti esimerkiksi kypsyttämällä lohkoja mikrossa ennen taikinan päälle latomista. Tämä oli siis oma mokani, ei reseptin syytä. Tämäkin piirakka tuli syötyä hyvällä halulla viimeiseen muruseen asti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!