8. lokakuuta 2012

Pikkuleivät

Tämä pikkuleipien ohje on pitänyt monta kertaa laittaa, koska näissä yhdistyy kaikki arvostamani seikat: helppo, nopea ja muunneltava. Jotain helppoudesta kertoo se, että olen saanut reseptin läheisestä perhekahvilasta, jossa näitä leivottiin lasten kanssa.

Oikeasti näiden nimi on karkkikakkuset, koska alun perin pikkuleivät koristellaan karkeilla, esim. ranskanpastilleilla.

Karkkikakkuset

3/4 dl sokeria
3/4 dl fariinisokeria
2 dl juoksevaa margariinia
4 1/2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
(2 rkl kaakaojauhetta)
värikkäitä karamelleja

omaan versiooni kaakaojauhe kuuluu ehdottomasti
lisäksi 1 tl kanelia
halutessa 1 tl vaniljasokeria
myös kardemumma sopii
sekaan voi laittaa myös kuivattuja hedelmiä tai marjoja, rusinoita, suklaapaloja, kaupan valmisrouheita, pähkinää, mantelia, kookosta, mitä ikinä kaapista löytyy.

  1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
  2. Mittaa margariinin joukkoon sokeri ja fariinisokeri. Sekoita vehnäjauhot, leivinjauhe ja kaakaojauhe keskenään. Lisää jauhot margariiniseoksen joukkoon ja sekoita varovasti tasaiseksi.
  3. Muotoile taikinasta palloja, litistä ne (ja painele pintaan karkit).
  4. Paista leivinpaperin päällä pellillä uunin yläosassa noin 10 minuuttia.


Tässä satsissa oli mausteena kanelia, koska suklaan ja kanelin liitto hipoo täydellisyyttä. Sekaan pilkoin jämät kuivatusta hedelmäseoksesta, joka sisälsi muistaakseni viikunaa, päärynää, luumua ja taatelia. Päälle en laittanut mitään, joskus olen koristellut nonparelleillä.

Ainoa ongelma tämän reseptin kanssa on ollut se, että ohjeessa käytetään juoksevaa margariinia, jota minulla ei koskaan ole. Siispä usein margariinia on ollut liian vähän jauhoihin nähden ja lopputuloksesta on tullut kuiva. Nyt olen oppinut, että 1,1 dl = 100 g margariinia, joten vajaa 200g margariinia on sopiva määrä.

Yleensä en varta vasten ala näitä tehdä, vaan lähinnä silloin, kun uuni on muutenkin päällä. Nyt pikkuleivät olivat makaroonilaatikon sivutuote.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!