17. elokuuta 2012

Kaalilaatikkoa ja punaherukka-marenkitorttua

Nämä tuli tehtyä pari päivää sitten, mutta kerrankin olin fiksu ja kirjoitin reseptit talteen. Nämä olivat oikeasti onnistuneita ja hyviä, suosittelen kokeilemaan!

Kaalilaatikkoa tulee tehtyä suunnilleen kerran vuodessa, joskus kaksi. Nyt oli pakko, kun kaapissa oli iso kaali. Samoin jälkiruokaherkku oli ikäänkuin pakko tehdä, sillä samaisesta jääkaapista löytyi myös kennollinen eräpäivänsä kohdanneita munia ja pakastimesta runsaasti punaherukoita. Kerrankin meidän kaapeista löytyi siis kunnon aineksia, joista tehdä kunnon ruokaa, ja ihan suunnittelematta.
Kaalilaatikon ohjeen kehittelen sitä tehdessäni, joskin aiemmin olen joitain ohjeitakin katsonut ja jotain tämän tyyppistä ne yleensä ovat, paitsi että omassani on soijarouhetta jauhelihan sijaan.

Kaalilaatikko
n.1,7 kg kaalia
2dl puuroriisiä
2dl tummaa soijarouhetta
2 porkkanaa
2 sipulia
2,5dl ruokakermaa (15%)
1,5tl suolaa
rouhittua mustapippuria
siirappia
kasvisliemikuutio

Pilkoin kaalit wokkipannulle kypsymään ja kaadoin sekaan tilkan vettä. Samalla laitoin puuroriisit kiehumaan kattilaan ja heitin sekaan suolattoman kasvisliemikuution, sekä soijarouheet turpoamaan omaan kulhoonsa. 

Soijarouhe turpoamassa
Kaalit wokkipannulla
Riisit kattilassa


Soijarouheet pannulle
Porkkanat odottamassa vuoroaan
Sipulit pilkottuna

Kaalilaatikko menossa uuniin
Kuorin ja pilkoin porkkanat ja sipulit, minkä jälkeen lisäsin ne pannulle kaalin sekaan. Maustoin soijarouheen suolalla ja pippurilla. Kääntelin kasviksia pannulla, jotta ne kypsyisivät tasaisesti, lisäsin hiukan pippuria ja suolaa. Valutin soijarouheesta ylimääräiset vedet pois ja sekoitin ne pannulle kaalin joukkoon. Riisien kypsyttä aloin kaadella uunivuokaan vuoron perään kasviksia ja riisiä. Sekoitin kaikki aineet vuoassa kunnolla sekaisin, kaadoin siirappia ja sekoitin uudelleen. Siirappia meni arviolta puolisen desiä. Päällimmäiseksi kerma ja vielä muutaman siirappiraita ja koko komeus uuniin tunniksi 200:n asteeseen.

Valmis ja jo osin syöty laatikko
Jos olisi ollut niin korppujauhoja olisin vielä ripotellut päälle, mutta hyvä tuli näinkin. Maistui todella hyvältä, kaali oli kypsää ja laatikko pehmeää. Joskus olen tehnyt sen virheen, että yritän tehdä terveellistä ja jättänyt siirapin pois. Ei kannata. Siirappi pehmentää kaalin maun eikä lopputulos ilman sitä ole todellakaan sama. Hieman pelkäsin onko kermaa riittävästi, mutta tuo määrä oli juuri sopiva, laatikko ei kuivunut mutta ei myöskään uinut nesteessä. Vain puolukkasurvos jäi puuttumaan.


Tämä on suoraan Pirkka-lehdestä, joten en jaksa kopioda reseptiä. Otsikko toimii linkkinä.


Kuva reseptistä, en saa käännettyä oikein päin
Puolukat kattilassa

Taikinan nyppimistä


Marengit tortun päälle ja uuniin

Valmis torttu


Kerrokset näyttävät hyviltä


Muuten noudatin ohjetta, mutta marjoja oli desin pari enemmän, kun en tarkkaan mitannut. Reseptissä käytettiin maissitärkkelystä kiisselin suurustamiseen, mutta itse käytin perunajauhoja. En ole maissitärkkelystä koskaan käyttänyt, mutta lopputuloksen perusteella arvelisin, että sitä käytetään enemmän kuin perunajauhoja. Kiisselistä tuli todella tömäkkää, kun käytin 4rkl perunajauhoa, vähempikin olisi riittänyt. Unohdin myös lisätä 1 rkl voita kiisseliin, tuskin kovin paha moka. Mantelilastuja en myöskään ripotellut pinnalle. Käyttämäni irtopohjainen kakkuvuoka sopi tähän hyvin, koska silloin tortun kerrokset tulevat näyttävästi esiin tarjoiltaessa.

Tämä torttu kannattaa todellakin tarjota jäähtyneenä, kuten reseptissä neuvotaan. Itse en tietenkään malttanut odottaa jäähtymistä, vaan maistelin torttua jo lämpimänä. Marenki maistuu liiaksi kananmunalta lämpimänä, mutta ongelma poistuu jäähtymisen myötä. Täyte on melko kirpakka, joten siihen voi halutessaan jonkin verran lisätä sokeria. Itse lorautin päälle hieman kinuskikastiketta, joka käy punaherukan kanssa hyvin yksiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!