Pieni nimenviilaus on ollut jo pidempään mielessä, Sätkyukon tarina kun oli mikä oli. Ikävästi vaan tuntuu nyt, että beesaan seuraamiani blogeja, parissa kun on juuri vaihdettu nimeä. Tämä oli mielessä heti, kun rajailin aiheen liittymään epämääräiseen kokkailuuni ja nyt sen sitten muutin. Sätkykokki kuvaa paremmin tämänhetkistä linjaa. Erinäköisiä variaatioita olivat mm. Sätkyukkokokki, Sätkyukon sotkut, Sätkyukko kokkailee, mutta lyhyestä virsi kaunis ja ideakin tullee selväksi.
Kenties pientä ulkoasun viilausta jälleen myöhemmin tiedossa, ja kenties jaan blogin osoitteen hieman useammalle henkilölle, olisi kiva saada enemmän säpinää tähän touhuun.
6. elokuuta 2012
Täytetyt paprikat ja mustaherukkapaistos
Taas kävi näin, että kun kerrankin tekee jotain edes vähän järkevää niin sitä ei saa tänne ei sitten millään kirjoteltua. Tapani mukaan en tietenkään katsonut mitään ohjetta enkä myöskään kirjoittanut reseptiä ylös, joten ulkomuistista mennään. Tuskin tarvitsee ihmetellä, miksi tässä huushollissa ei sitä gourmeta synny...
Tai sitten ei. Paprikoiden muoto halkaistuna oli todella ongelmallinen täyttämisen kannalta.Täytettä mahtui naurettavan vähän paprikaan ja yli puolet siitä jäikin yli. Ihan hyvä sinänsä, olipahan jotain syötävääkin. Täyte oli tosin melko puisevan makuista, onneksi oli edes juustoa päällä. Uunissakin nämä mokomat olisivat voineet olla pidempään sellaiset 5-10 minuuttia, eihän tuo juusto ole edes ruskistunut. Kaikki syötiin siitä huolimatta, vaikka ei tämä mikään makuelämys ollut.
Pakastimesta löytyi vielä vajaa litra viimekesäisiä mustaherukoita, jotka oli nyt syytä käyttää uuden sadon alta pois. Tein todella helpon ja nopean mustaherukkapaistoksen, ulkomuistista tietenkin, vaikka ohjekin olisi ollut. Jälkeenpäin tarkistin reseptin ja aika kivasti onnistuin sitä muuttelemaan. Eri asia on, muistanko enää kumpaakaan reseptiä, mutta yritetään.
3 paprikaa halkaistuna
Täyte:
1-2dl tummaa soijarouhetta
3dl jasmiiniriisiä
1pss herne-maissi-paprikaa
mausteina paprikajauhetta ja yrttimaustetta
päälle emmental-mozzarella -juustoraastetta
Soijarouhe kuumaan veteen turpoamaan, maustetta sekaan. Riisi kiehumaan. Kaikki aineet sekaisin ja paprikoiden sisään. Päälle juustot ja uuniin 200:n asteeseen. Olivat siellä 25 minuuttia. Helppoa.
Paprikat menossa uuniin |
Paprikat uunista ulos |
Pakastimesta löytyi vielä vajaa litra viimekesäisiä mustaherukoita, jotka oli nyt syytä käyttää uuden sadon alta pois. Tein todella helpon ja nopean mustaherukkapaistoksen, ulkomuistista tietenkin, vaikka ohjekin olisi ollut. Jälkeenpäin tarkistin reseptin ja aika kivasti onnistuin sitä muuttelemaan. Eri asia on, muistanko enää kumpaakaan reseptiä, mutta yritetään.
Mustaherukkapaistos
Pohjalle:
9 dl mustaherukoita
1-2 rkl perunajauhoja
Pinnalle:
100g margariinia
1dl sokeria
1dl kauraryyniä
2dl vehnäjauhoja
Margariini sulatetaan kattilassa, lisätään sokeri, ryynit ja jauhot. Sekoitetaan sopivan tasaiseksi, tarkistetaan rakenne. Jos liian löysää, jauhoja lisätään. Kannattaa alkuun siis laittaa vähemmän ja lisätä tarvittaessa. Perunajauhot sekoitetaan marjoihin ja kaadetaan vuoan pohjalle. Itse olen aina käyttänyt tässä kapeaa vuokaa enkä laakeaa piirakkavuokaa. Taikina levitetään marjojen päälle ja koko homma uuniin 200:n asteeseen keskitasolle 25-30 minuutiksi. Valmiin piirakan rakenne on sellainen, että tämä kannattaa tarjoilla jäätelön tai vaniljakastikkeen kanssa. Hyvää oli, maistui myös seuraavana päivänä vieraille, ilman mitään lisukkeita. Kannattaa kokeilla myös omenan kanssa! (Valitettavasti kuva unohtui)
31. heinäkuuta 2012
Perusmunakas
Jos nyt vielä on epäselvää niin tämä ei ole mikään gourmet-blogi. Pikemminkin mennään "ei menny niinku Strömsössä"-linjalla, vaikka aika kulunut tuokin sanonta alkaa jo olla. Koska en ilmiselvästikään jaksa panostaa perheeni ruokailuun ja näperrellä päivittäin kivoja pikku annoksia, päädyn aina johonkin pikaiseen hätäratkaisuun. Ja jotta tänne jotain sisältöä tulisi, pakko näistäkin on sitten kirjoittaa ja kuvia ottaa.
Tässä meidän perheen klassinen pikaruoka: munakas.
Tai tässä tapauksessa munakokkeli, jotta ruoan luokitus saatiin pysymään pikana.
Tässä meidän perheen klassinen pikaruoka: munakas.
Tai tässä tapauksessa munakokkeli, jotta ruoan luokitus saatiin pysymään pikana.
6kpl (luomu)munia
loruas kylmää vettä
jotain maustetta (en kertakaikkiaan muista mitä)
1 tomaatti lohkoina
päälle persiljaa ja basilikaa (koska näitä kasvaa ikkunalaudalla)
ja tämä komeus sitten valurautapannulla paistettiin ja munakkaasta kokkeliksi rikottiin, kun muuten kypsyminen olisi kestänyt aivan liian kauan. Näine hyvineen aikaa taisi mennä koko hommaan vartin verran. Munaltahan se maistui ja tomaattikin ihan itseltään. Kaksi naamaa tästä söi, nälkä lähti ja varmasti teen toistekin.
27. heinäkuuta 2012
Täällä taas
Jahas, lomat alkaa olla loppu, ehkä taas löytyy sopivia rakoja tulla tännekin päivittelemään. Lomalla syötiin grilliruokaa, jonka laittamisessa olen aivan onneton. Varmaan kaasugrillissä voisi laitella yhtä sun toista herkkua, mutta itse saan sinne aina samat kasvispihvit, soijanakit ja joskus jotain kasviksia ja halloumia. Kertaakaan ei laitettu edes helppoa suosikkia eli sinihomejuustotäytteisiä herkkusieniä. Näistä sapuskoista ei ole paljon kirjoittamista. Grillimätön kaverina on sentään ollut salaattia ja uusia perunoita, joita kumpiakin saa maalla ollessa suoraan maasta. Kasvimaa on tuottanut kiitettävän määrän pinaattia, jota olenkin yrittänyt tunkea vähän joka ruokaan vaihtelevalla menestyksellä.
Leipomisetkin ovat jääneet vähiin, koska herkuttelun määrää on ollut pakko rajoittaa jatkuvasti venyvän vyötärönympäryksen takia. Viime viikolla leivoin sentään yhden mustikkapiirakan, kun metsästä alkoi jo mustikkaa löytyä. Resepti oli itselleni uusi ja se löytyy Herkku Talkkuna -paketin kyljestä. Peruskamaa, mutta osa vehnäjauhoista on korvattu talkkunalla. Kannattaa kokeilla, jos talkkunan mausta tykkää. Täytyy laittaa resepti myöhemmin, nyt ei ole kyseistä pakettia kotona. Vaikka tokihan tuotakin oli heti muunneltava pikkuisen. Ohjeessa oli muistaakseni vain 2dl marjoja, minäpä lähes triplasin määrän ja sekoittelin vielä kermaviilipurkillisenkin sekaan. Hyvä tuli!
Leipomisetkin ovat jääneet vähiin, koska herkuttelun määrää on ollut pakko rajoittaa jatkuvasti venyvän vyötärönympäryksen takia. Viime viikolla leivoin sentään yhden mustikkapiirakan, kun metsästä alkoi jo mustikkaa löytyä. Resepti oli itselleni uusi ja se löytyy Herkku Talkkuna -paketin kyljestä. Peruskamaa, mutta osa vehnäjauhoista on korvattu talkkunalla. Kannattaa kokeilla, jos talkkunan mausta tykkää. Täytyy laittaa resepti myöhemmin, nyt ei ole kyseistä pakettia kotona. Vaikka tokihan tuotakin oli heti muunneltava pikkuisen. Ohjeessa oli muistaakseni vain 2dl marjoja, minäpä lähes triplasin määrän ja sekoittelin vielä kermaviilipurkillisenkin sekaan. Hyvä tuli!
6. heinäkuuta 2012
Torstain tofut
Samantien viikon toinen onnistunut ateria, muuten jää laittamatta.
Kuten on jo varmaan selvinnyt, en mitenkään karttele kaupan mausteseoksia aasialaistyyppisiä ruokia laittaessani. En ole koskaan käynyt Aasiassa ja tuskin koskaan menen, mutta pidän sopivan mausteisista ruuista ja itämaisista mauista. Kun siis nyt kerron laittaneeni maistuvaa kerala currya kaupan mausteseoksesta, vertailukohteena ei ole aito intialainen curry, minä vain vilpittömästi pidin tästä makuyhdistelmästä tietämättä paremmasta.
Helppoa jälleen: tofut kuutioiksi ja pannulle ruskistumaan. Päälle mausteseos ja kookosmaito. Lisäsin joukkoon yhden tomaatin ja puolikkaan punaisen paprikan ja annoin hautua muutaman minuutin. Valmis. Tarjoiluun riisiä, jonka mieheni oli jo keittänyt laitettuaan itselleen currybroileria.
Sama kastike toimi hyvin myös nuudelin kanssa, jota oli pakko keitellä seuraavalle aterialle lisäksi riisin loppuessa kesken.
Helpot ja maistuvat olivat myös lämpimän kesäpäivän puistoeväät
Kuten on jo varmaan selvinnyt, en mitenkään karttele kaupan mausteseoksia aasialaistyyppisiä ruokia laittaessani. En ole koskaan käynyt Aasiassa ja tuskin koskaan menen, mutta pidän sopivan mausteisista ruuista ja itämaisista mauista. Kun siis nyt kerron laittaneeni maistuvaa kerala currya kaupan mausteseoksesta, vertailukohteena ei ole aito intialainen curry, minä vain vilpittömästi pidin tästä makuyhdistelmästä tietämättä paremmasta.
Pääraaka-aineet |
Tarjoilussa lisänä raejuustoa |
Helpot ja maistuvat olivat myös lämpimän kesäpäivän puistoeväät
Tiistain feta-tomaattipasta
Tähän n. 4 hengen pasta-ateriaan tuli:
luomu gnochhi-pastaa
2dl ruokakermaa
iso tomaatti
200g fetajuustoa
2 valkosipulin kynttä silputtuna
aurinkokuivattua tomaattia
tuoretta basilikaa
valkosipuli-yrttimaustetta
Valmistus meni yleisohjeen mukaan eli kypsän pastan joukkoon heittelin ensin valkosipulit, sitten kerman, tomaatit, fetan, kuivamausteet ja lopuksi tuoretta basilikaa. Gnoccheja oli liian vähän, joten ruoka oli todella valkosipulista ja melko suolaista. Kastiketta oli reilusti, joten seuraavana päivänä sai samasta pohjasta jatkettua lounaan keittämällä lisää pastaa sekaan. Hyvää oli molempina päivinä ja valmistus todellakin helppoa ja nopeaa!
4. heinäkuuta 2012
Bulgurisalaattia Korkeasaaressa
Näin kesällä tulee tehtyä usein salaattia, kun kotimaiset kasvikset ovat edullisia ja maukkaita. Tykkään ruokaisammista salaateista, pelkkää salaatinlehteä on tylsä popsia. Tämän salaatin alkuperäinen ohje ei ole omani, vaan todennäköisesti jostain Yhteishyvän ruokaliitteestä parin vuoden takaa. En ole ottanut sitä talteen enkä näin ollen muista reseptin sisältöä tarkkaan. Pari kertaa olen tätä tehnyt aiemminkin, joten uskalsin varioida salaattia mieleni mukaan. Salaatti oli juhannusaattona eväänä Korkeasaaressa ja toimi oikein hyvin.
2dl Bulguria
kirsikkatomaattia
aurinkokuivattua tomaattia
jäävuorisalaattia
kurkkua
omenaa
retiisiä
pinjansiemeniä
öljyä kastikkeeksi
Mausteeksi oli tarkoitus laittaa basilikaa omalta ikkunalaudalta, mutta unohtui. Myös viinirypäleet kuuluvat tähän salaattiin, mutta niitä oli vain erikseen mukana, koska eväsrasioihin ei yksinkertaisesti mahtunut yhtään enempää salaattia. Bulgurin keittelin kasvisliemikuutiossa maun vuoksi ja lisäsin öljyä, jotta bulguri ei paakkuunnu. Tarkkoja määriä ei tässäkään ohjeessa ole, vaan mittayksikkö on pikemminkin "oman maun mukaan". Täytteeksi sopisi erinomaisesti myös paahdetut cashew-pähkinät ja juomaksi kepeä valkoviini. Tällä kertaa salaatin kaverina oli aamulla paistetut juustotäytteiset croissantit Danerollin valmistaikinasta. Kyllä jaksoi kävellä ja eläimiä ihmetellä näillä eväillä!
"Maistuis varmaan sullekin" |
Hiekkataidetta |
Joutsen |
Kameli mässyttää |
Valkoposkihanhen poika |
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)